Virksomheder, godkendelse, tilsyn og spildevand
Når Aalborg Kommune modtager en miljøansøgning, vil der senest 5 dage efter blive tilknyttet en kontaktperson, der har procesansvaret for sagen.
Hvis der samtidigt skal meddeles en byggetilladelse vil kommunen koordinere sagsbehandlingen, og den fælles procesansvarlige vil være behjælpelig med at afklare, hvilke tilladelser, der er behov for i den konkrete sag.
Forhåndsdialog
Du har mulighed for at booke en forhåndsdialog med "Miljø". Forhåndsdialogen er et gratis møde af 30 – 60 min. varighed, som har formålet at afklare rammerne for det påtænkte projekt, indgå aftaler om tidsplan og ansøgningsmaterialets omfang samt at eliminere typiske fejl og mangler i en opstartsfase. Vi anbefaler altid, at din konsulent deltager i forhåndsdialogen.
Vær opmærksom på, at du skal have en mobiltelefon for at booke mødet, da du skal bekræfte din reservation på din telefon.
Tilsyn på miljøområdet
Vi fører tilsyn med miljøforholdene på virksomheder,
dambrug og husdyrbrug.
Vi fører regelmæssigt tilsyn med ca. 700 virksomheder, 11
dambrug og 640 landbrug. Virksomheder/landbrug som er store og har
stor potentiel påvirkning af miljøet modtager i hovedreglen tilsyn
hvert 3. år, mens de små virksomheder/landbrug modtager tilsyn
hvert 6. år.
Vi fører desuden tilsyn med miljøpåvirkninger og gener fra
øvrige virksomheder, landbrug og private boliger, når der er behov
for det.
Vi har udarbejdet en tilsynsplan, som beskriver tilsynsopgaven detaljeret.
Du finder Aalborg
Kommunes tilsynsplan på DMA
Efter hvert miljøtilsyn udarbejdes en tilsynsrapport til
virksomheden/landbruget.
Tilsynsrapporten
offentligøres
Dialog og bæredygtighed
På miljøtilsynene lægges der vægt på god dialog med
virksomhederne og landbrugene.
Udover kontrol skal tilsynet inspirere til øget bæredygtighed.
Miljøtilsynene skal således understøtte implementeringen af Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi.
Virksomhederne tilbydes at blive medlem af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE).
Læs mere om Center for Grøn Omstilling
Læs mere om Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE)
Status for årets tilsyns- og godkendelsesarbejde Vi skal hvert år inden den 1. april opgøre og offentliggøre foregående års indsats på tilsyns- og godkendelsesområdet.
Den aktuelle tilsynsberetning findes på DMA
Miljøgodkendelse af virksomheder
Virksomheder, som er omfattet af Godkendelsesbekendtgørelsen, skal søge om miljøgodkendelse, inden virksomheden etableres, ændres eller udvides.
Der skal ansøges via det digitale system Byg og Miljø
Hvis virksomheden er omfattet af Godkendelsesbekendtgørelsens bilag 2, skal en evt. ansøgning om tilslutningstilladelse til afledning af spildevand til kloak og en evt. anmeldelse af projektet efter VVM-bekendtgørelsen ligeledes indsendes via Byg og Miljø, og det tilstræbes, at afgørelserne meddeles samtidigt.
Her finder du Godkendelsesbekendtgørelsen
Når du søger om miljøgodkendelse gennem Byg og Miljø, skal du som det første vælge, hvilket listepunkt i godkendelsesbekendtgørelsens bilag, som aktiviteten vedrører. Herefter bliver du gennem ansøgningssystemet præsenteret for de oplysningskrav, der er nødvendige, for at netop denne ansøgning kan behandles. Det er derfor vigtigt, at du vælger det rigtige listepunkt, når du starter ansøgningen.
Forhåndsdialog
Vi anbefaler, at du som ansøger benytter dig af en forhåndsdialog. Ved forhåndsdialogen har vi mulighed for at få afklaret, hvorvidt ansøgningen vedrører et eller flere listepunkter. Vi kan endvidere indgå aftaler om tidsplan og om ansøgningsmaterialets omfang.
I forbindelse med forhåndsdialogen kan du også booke en dialog om bæredygtighed. Her kan du bl.a. få vejledning om bæredygtig produktion og medlemskab af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark.
Vejledning om bæredygtig produktion
Vil du vide mere om ansøgning og afgørelser om miljøgodkendelse
Information/vejledning fra Miljøstyrelsen om miljøgodkendelser
Offentliggørelse af afgørelser og miljøtilsyn
Sagsbehandlingstider
KL og regeringen har aftalt sagsbehandlingstider for miljøgodkendelser. Sagsbehandlingstiden er henholdsvis 200 dage for bilag 1 - og 130 dage for bilag 2 virksomheder.
Aalborg Kommune har konkret fastsat sagsbehandlingstider for miljøgodkendelse af udvalgte virksomhedstyper, som er omfattet af servicedirektivet.
Se liste over virksomhedstyper omfattet af servicedirektivet
Sagsbehandlingstiden gælder fra det tidspunkt, hvor kommunen har modtaget alle nødvendige oplysninger fra virksomheden. Sagsbehandlingstiden kan forlænges én gang, hvis sagen er meget kompleks.
Kommunen vil i hver enkelt godkendelsessag aftale en konkret tidsplan med ansøgeren.
Virksomhederne må ikke etableres og sættes i drift, før der er meddelt miljøgodkendelse. Dette gælder også, hvis de oplyste sagsbehandlingstider bliver overskredet.
Autoværksteder
Hvis du vil etablere, udvide eller ændre et autoværksted, skal du forinden anmelde det til kommunen.
Hvis Aalborg Kommune, Miljø ikke har gjort indsigelse inden 4 uger efter modtagelse af en fyldestgørende anmeldelse, så kan det anmeldte gennemføres under overholdelse af reglerne i Autoværkstedsbekendtgørelsen.
Maskinværksteder
Vil du etablere, udvide eller ændre et maskinværksted, hvor produktionsarealet er på 1.000 m2 eller derover, og som er omfattet af Maskinværkstedsbekendtgørelsen, så skal du forinden anmelde det til kommunen.
Hvis projektet også omfatter afledning af processpildevand til kloak, kan du samtidigt søge om tilslutningstilladelse til spildevand.
Anmeldelsen skal indgives digitalt via BYG og MILJØ
I Byg og Miljø skal du vælge punktet "Virksomhedsmiljø", hvis du vil anmelde et nyt maskinværksted eller anmelde ændringer/udvidelser på en eksisterende virksomhed. Herunder kan du også tilføje ansøgning om tilslutning af industrispildevand til kloak.
Hvis Aalborg Kommune, Miljø ikke har gjort indsigelse inden 4 uger efter modtagelse af en fyldestgørende anmeldelse, så kan det anmeldte gennemføres under overholdelse af reglerne i Maskinværkstedsbekendtgørelsen.
Her kan du finde nærmere information fra Miljøstyrelsen om regulering af maskinværksteder.
Forhåndsdialog
Vi anbefaler, at du benytter dig af muligheden for en forhåndsdialog, så eventuelle tvivlsspørgsmål så vidt muligt kan afklares så tidligt som muligt.
Hvad gælder for miljøgodkendte maskinværksteder
Hvis din virksomhed har en gældende miljøgodkendelse, så er denne godkendelse gyldig, så længe virksomheden ikke udvides eller ændres på en måde, som kræver, at der indsendes en anmeldelse.
Risikovirksomheder
Virksomheder, der håndterer eller opbevarer store mængder giftige, miljøfarlige, brandfarlige og/eller eksplosive stoffer, er omfattet risikobekendtgørelsen.
Formålet med risikobekendtgørelsen er forebyggelse samt
begrænsning af følgerne af større uheld på
risikovirksomheder.
Virksomhederne inddeles i to kategorier - små (kolonne
2-virksomheder) og store (kolonne 3-virksomheder)
risikovirksomheder. Kategoriseringen afhænger af mængden af
giftige, miljøfarlige, brandfarlige og/eller eksplosive stoffer på
virksomheden og fastlægges ud fra tabellagte "tærskelmængder" i
bilag til risikobekendtgørelsen.
Risikovirksomheder skal sikkerhedsgodkendes og er underlagt
regelmæssige inspektioner. Godkendelse og inspektioner varetages i
et tæt samarbejde mellem en række myndigheder
(risikomyndighederne). Miljømyndigheden (stat eller kommune),
Arbejdstilsynet, Det lokale beredskab og Politiet er altid
risikomyndighed. Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen er
myndighed i forbindelse med sikkerhedsgodkendelse af bestemte typer
af risikovirksomheder.
Påtænker du at etablere en risikovirksomhed, udvide/ændre en
eksisterende risikovirksomhed eller udvide/ændre en
ikke-risikovirksomhed, så denne fremover bliver en risikovirksomhed
bedes du kontakte Miljø- og Energiforvaltningen på tlf. 9931 2050
eller
Vil du vide mere om risikovirksomheder
Risikobekendtgørelsen
Information
fra Miljøstyrelsen om risikovirksomheder
Lovpligtig
information om risikovirksomheder
Mindre forurenende virksomheder
Der gælder som udgangspunkt for denne gruppe virksomheder ingen særskilte regler vedrørende etablering, flytning, udvidelse eller ændring.
Hvis du vil starte, flytte eller ændre en mindre forurenende virksomhed skal du dog altid sikre dig, at virksomheden overholder lovgivning omkring støj, lugt, støv og anden luftforurening, affald samt afledning af processpildevand.
For at sikre, at virksomhedens placering og aktiviteter kan leve op til gældende lovgivning, anbefales, at du/virksomheden på forhånd tager kontakt til kommunen, så vi på forhånd kan informere og vurdere, om ser skal tages højde for miljøkrav, f.eks. etablering af olieudskiller eller udsugningsanlæg - frem for at kravene kommer på et senere tidspunkt, hvor det måske er sværere og dyrere at få forholdene gjort lovlige. Samtidig minimeres risikoen for klager over støj, røg og lugt m.m.
I forbindelse med miljøtilsyn på disse virksomheder, følger kommunen op på, om de vejledende miljøkrav er overholdt. Hvis det viser sig nødvendigt, så kan kommunen meddele påbud om, at virksomheden skal afhjælpe uhygiejniske forhold og nedbringe væsentlig forurening.
Virksomhedstyperne omfattet af regelmæssigt tilsyn er angivet på bilag 1 i Brugerbetalingsbekendtgørelsen
Andre virksomheder
På andre virksomheder, f.eks. mindre metalvirksomheder, lagervirksomheder, mindre tømrer- og snedkerværksteder, som ikke er omfattet af regelmæssigt miljøtilsyn, kan kommunen meddele påbud om, at virksomheden skal afhjælpe uhygiejniske forhold og nedbringe væsentlig forurening, så her anbefales forhåndsdialogen også.
Tandlægeklinikker
Ved indretning og drift af tandlægeklinikker se
Vejledning om indretning og drift af tandlægeklinikker
Tilslutningstilladelse
Virksomheder, der har processpildevand, skal have tilladelse til at tilslutte sig offentlig kloak. Med processpildevand menes der spildevand fra virksomhedens produktion, drift, rengøring, oplagspladser og vaskepladser, hvor spildevandet indeholder forurenende stoffer.
Virksomheden skal søge om tilslutningstilladelse i følgende situationer
- Nyetablering
- Udvidelser eller ændringer, der medfører forøget forurening
- I har processpildevand, men ingen tilslutningstilladelse.
Ved bygge- og anlægsaktiviteter skal I søge om midlertidig tilladelse til afledning af spildevand.
Ansøgningen kan sendes pr. mail herVirksomheder, der er omfattet af Godkendelsesbekendtgørelsens bilag 2 eller af Maskinværkstedsbekendtgørelsen, skal søge via Byg og Miljø
Det tilstræbes af meddele afgørelserne samtidigt.
Forhåndsdialog
Hvis Aalborg Kommune, Miljø vurderer, at afledningen miljømæssigt er af mindre betydning, kan kravet om tilslutningstilladelse til processpildevand fraviges.
Kontakt os derfor så tidligt som muligt for at afklare, hvorvidt der skal meddeles tilslutningstilladelse og for at aftale tidsplan mv.
Vejledning om ansøgning om tilslutningstilladelse
Se godkendelsesbekendtgørelsen
Se maskinværkstedsbekendtgørelsen
Se offentliggørelser af tilslutningstilladelser efter maj 2017
Se liste med meddelte tilslutningstilladelser (2007- maj 2017)
Olietanke
Skal du etablere, udskifte eller sløjfe en olietank, skal det anmeldes til kommunen. For tanke over 6.000 liter, skal anmeldelsen i forbindelse med etablering af nye tanke, fremsendes senest 4 uger før arbejdet ønskes påbegyndt og for tanke under 6.000 l senest 2 uger før.
Er der tidligere etableret, udskiftet eller sløjfet en olietank på ejendommen uden en forudgående anmeldelse, har du som ejer eller bruger pligt til at få forholdet lovliggjort ved anmeldelse til kommunen. Kommunens oplysninger om olietanke på ejendommen fremgår af BBR - Ejermeddelelsen.
Sløjfer du en nedgravet olietank anbefaler vi, at du graver den op. Hvis ikke olietanken fjernes fra ejendommen, skal eventuel restindhold i anlægget fjernes. Påfyldningsstuds og udluftningsrør skal afmonteres, og tanken skal afblændes, så påfyldning ikke kan finde sted. Dette arbejde udføres af en oliefyrstekniker. Senest 4 uger herefter skal ejer eller bruger indsende anmeldelse af sløjfningen til kommunen.
Start ansøgning til sløjfning/etablering af olietanke
Læs nærmere i olietankbekendtgørelsen
Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier
Vi har vedtaget en forskrift om opbevaring af olier og kemikalier.
Forskriften stiller krav til, hvordan olier og kemikalier skal opbevares, så risikoen for forurening ved spild af olier og kemikalier begrænses.
Forskriften gælder for alle virksomheder og landbrug i Aalborg Kommune, der har oplag af olier, flydende kemikalier eller produkter, hvor disse kan sive ud, fx akkumulatorer og oliefiltre. Forskriften gælder ligeledes midlertidige oplag.
Undtaget er virksomheder, der er omfattet af reglerne om miljøgodkendelse eller andre landsdækkende bestemmelser på området - f.eks. opbevaring af olieprodukter i olietanke, opbevaring af farligt affald på autoværksteder eller opbevaring af giftige kemikalier.
Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier
Miljøberedskab
Anmeldelse af akut miljøuheld
Du skal anmelde et akut miljøuheld til alarmcentralen på telefon 112. Herefter sker følgende:
- Alarmcentralen alarmerer Aalborg Kommunes Beredskab
- Beredskabet tilkalder miljøvagten, hvis det skønnes nødvendigt
Akut miljøuheld
Et akut miljøuheld er et pludselig opstået uheld med farlige eller miljøskadelige stoffer - med deraf følgende forurening eller risiko for forurening af:
- Landjorden og luften
- Grundvandet
- Vandløb og søer
- Spildevandsanlæg, herunder kloaksystemer, renseanlæg, pumpestationer m.v.
- Havneområder
- Fjorden
- Kyststrækninger
Anmeldelse af akut miljøuheld
Når du anmelder et akut miljøuheld, skal du blandt andet svare på følgende:
- Hvem er du (navn)?
- Hvorfra ringer du (adresse eller telefonnummer)?
- Hvad er der sket?
- Hvor er uheldsstedet (nøjagtig adresse eller lokalitet)?
- Er der fare for mennesker/dyr/vandløb/sø/kystvand?
Miljøvagten tager sig kun af sager, der kræver øjeblikkelig indgriben. Det vil sige, at Miljøvagten for eksempel ikke tager sig af klager vedrørende:
- Støj
- Lugt
- Andre henvendelser, hvor der ikke er akut risiko for skade på natur eller miljø
Ved den type sager kan Miljø i Aalborg Kommune inden for normale åbningstid kontaktes på telefonnr. 9931 2150 eller
Skriv mail
Årsberetning for miljøvagten for 2013