Husdyrbrug, godkendelse og tilsyn
Når Aalborg Kommune modtager en miljøansøgning, vil der senest 5 dage efter blive tilknyttet en kontaktperson, der har procesansvaret for sagen.
Hvis der samtidigt skal meddeles en byggetilladelse vil kommunen koordinere sagsbehandlingen, og den fælles procesansvarlige vil være behjælpelig med at afklare, hvilke tilladelser, der er behov for i den konkrete sag.
Forhåndsdialog
Du har mulighed for at booke en forhåndsdialog med "Miljø". Forhåndsdialogen er et gratis møde af 30 – 60 min. varighed, som har formålet at afklare rammerne for det påtænkte projekt, indgå aftaler om tidsplan og ansøgningsmaterialets omfang samt at eliminere typiske fejl og mangler i en opstartsfase. Vi anbefaler altid, at din konsulent deltager i forhåndsdialogen.
Vær opmærksom på, at du skal have en mobiltelefon for at booke mødet, da du skal bekræfte din reservation på din telefon.
Book en forhåndsdialog
Tilsyn på miljøområdet
Vi fører tilsyn med miljøforholdene på virksomheder, dambrug og husdyrbrug.
Vi fører regelmæssigt tilsyn med ca. 700 virksomheder, 11 dambrug og 640 landbrug. Virksomheder/landbrug som er store og har stor potentiel påvirkning af miljøet modtager i hovedreglen tilsyn hvert 3. år, mens de små virksomheder/landbrug modtager tilsyn hvert 6. år.
Vi fører desuden tilsyn med miljøpåvirkninger og gener fra øvrige virksomheder, landbrug og private boliger, når der er behov for det.
Vi har udarbejdet en tilsynsplan, som beskriver tilsynsopgaven detaljeret.
Du finder Aalborg Kommunes tilsynsplan på DMA
Efter hvert miljøtilsyn udarbejdes en tilsynsrapport til virksomheden/landbruget.
Tilsynsrapporten offentligøres
Status for årets tilsyns- og godkendelsesarbejde
Vi skal hvert år inden den 1. april opgøre og offentliggøre foregående års indsats på tilsyns- og godkendelsesområdet.
Den aktuelle tilsynsberetning findes på DMA
Dialog og bæredygtighed
På miljøtilsynene lægges der vægt på god dialog med virksomhederne og landbrugene.
Udover kontrol skal tilsynet inspirere til øget bæredygtighed.
Miljøtilsynene skal således understøtte implementeringen af Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi.
Virksomhederne tilbydes at blive medlem af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE).
Læs mere om Center for Grøn Omstilling
Læs mere om Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE)
Læs mere om Netværk for Bæredygtig Landbrugsudvikling (NBL)
Etablering, ændring eller udvidelse af husdyrhold
Større husdyrbrug - som er dyrehold med produktionsareal på mere end 100 m2 - skal søge om miljøgodkendelse eller -tilladelse til etablering eller udvidelse af husdyrbruget via www.husdyrgodkendelse.dk
Visse ændringer eller anlæg/driftsbygninger skal anmeldes til kommunen, også via www.husdyrgodkendelse.dk
Vejledning til hvad, der kan anmeldes
Mindre husdyrbrug og ikke-erhvervsmæssigt dyrehold, som vil etablere eller udvide husdyrbruget og plantebrug, som vil etablere anlæg til gødnings- eller ensilageopbevaring, skal anmelde dette til kommunen.
Ved mindre husdyrbrug forstås:
- dyrehold, hvor produktionsarealet er mindre end 100 m2
- dyrehold bestående af heste/ammekvæg/geder/får på dybstrøelse, hvor produktionsarealet er mindre end 175 m2 (300 m2 hvis dyrene kun er opstaldet i perioden 1. december til 15. maj)
- hestehold, hvor produktionsarealet er mindre end 200 m2
- udegående dyrehold uden faste staldanlæg (flytbare læskure tilladt).
Reglerne om ikke-erhvervsmæssigt dyrehold
Svine-, kvæg-, fåre-, gede- og hestehold er hverken tilladt i byzone- eller sommerhusområder eller områder i landzonen, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig- og erhvervsformål.
Her kan du læse mere om et produktionsareal
Se også
Miljøstyrelsens vejledning om husdyrbrug
Etablering af overdækning af markstakke
Kompost med et tørstofindhold på mindst 30 % (for eksempel dybstrøelse, der har ligget 3-4 måneder i stalden), må oplagres i marken, hvis oplaget er overdækket med kompostdug eller lufttæt materiale. Overdækning skal ske straks efter udlægning, medmindre der er tale om midlertidigt oplag (op til 1 uge) i forbindelse med udbringning.
Oplaget må ikke placeres på skrånende arealer mod vandløb og søer. Desuden skal de lovpligtige afstandskrav overholdes. Vær opmærksom på afstandskrav til naturområder, som afhænger af oplagets størrelse - disse afstandskrav fremgår ikke af nedenstående vejledning - se husdyrbekendtgørelsens kapitel 6. Oplaget må højst ligge samme sted i 12 måneder og ikke samme sted igen før efter 5 år.
Hent vejledning om reglerne for kompost i markstakke
Overdækning af fast gødning på møddingsplads
Fast gødning på møddingspladser skal overdækkes med vandtæt materiale straks efter udlægning. Kravet gælder også selv om der sker daglig tilførsel. Kun traditionelle staldsystemer baseret på fast staldgødning og ajle (f.eks. bindestald med grebning) er undtaget fra overdækningskravet.
Kontrol af gyllebeholdere
Gyllebeholdere mv. er omfattet af kravet om beholderkontrol for styrke og tæthed. Kravet omfatter beholdere, som anvendes til
- Flydende husdyrgødning
- Ensilagesaft
- Spildevand med en kapacitet på 100 m3 eller mere
Beholdere beliggende inden for 100 meter fra vandløb og søer over 100 m2 skal kontrolleres mindst hvert 5. år. Øvrige beholdere skal kontrolleres mindst hvert 10. år.
Kontrollen skal gennemføres af en autoriseret kontrollant, og det er brugeren af beholderen, der har udgiften til kontrollen. Brugeren skal selv bestille kontrol af beholderen hos en autoriseret kontrollant senest 6 måneder, før der er gået 5 eller 10 år siden sidste kontrol.
Hvis beholderen ikke anvendes længere, kan brugeren i stedet vælge at tage beholderen ud af drift. Kommunen skal have besked om det - indsend
Erklæring om, at beholder tages ud af drift
Hvis beholderen nedrives, skal det anmeldes til kommune - se næste afsnit
Regler om gyllebarrierer og alarmer
Reglerne om gyllebarrierer og alarmer skal reducere risikoen for forurening af vandløb og natur ved uheld med udslip af gylle fra gylletanke.
Hent vejledning om regler for gyllebeholdere
Nedrivning af gyllebeholdere
Nedrivning af gyllebeholder kræver ikke tilladelse efter byggeloven, dog skal følgende gøres før og efter påtænkt nedrivning:
- Anmeldelse af støv- og støj mindst 14 dage før arbejdet ønskes påbegyndt. Anmeldelsen foretages her
(dette er ikke gældende, hvis ejer selv udfører nedrivningen)
- Anmeldelse af affald mindst 14 dage før arbejdet ønskes påbegyndt. Anmeldelsen foretages her.
- Efter endt nedrivning skal meddeles til BBR registeret, at beholderen er fjernet, således at den kan blive slettet fra ejendommens BBR. Anmeldelsen til BBR
Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier
Vi har vedtaget en forskrift om opbevaring af olier og kemikalier.
Forskriften stiller krav til, hvordan olier og kemikalier skal opbevares, så risikoen for forurening ved spild af olier og kemikalier begrænses.
Forskriften gælder for alle virksomheder og landbrug i Aalborg Kommune, der har oplag af olier, flydende kemikalier eller produkter, hvor disse kan sive ud, fx akkumulatorer og oliefiltre. Forskriften gælder ligeledes midlertidige oplag.
Undtaget er virksomheder, der er omfattet af reglerne om miljøgodkendelse eller andre landsdækkende bestemmelser på området - f.eks. opbevaring af olieprodukter i olietanke, opbevaring af farligt affald på autoværksteder eller opbevaring af giftige kemikalier.
Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier