For vandværker
Ved akut vandforurening kontakt uden for åbningstid:
• Uden for normal arbejdstid kan vandværket kontakte:
Aalborg Forsyning driftsvagt på tlf. 7743 9150.
Opdatering af kontaktoplysninger:
• Ændringer bedes hurtigst muligt sendt til miljoeplan@aalborg.dk
Tilladelse til indvinding af grundvand
Det kræver med enkelte undtagelser en tilladelse at indvinde vand. Det kræver ligeledes en tilladelse at udføre væsentlige ændringer ved vandforsyningsanlægget herunder også etablering af ny vandindvindingsboring.
Her kan du ansøge om indvindingstilladelse
Sammen med ansøgningen, skal der indsendes
- Ansøgningsskema til afgørelse af, om tilladelsen kan forventes at påvirke miljøet væsentligt, jf. reglerne i miljøvurderingsloven (VVM)
- Tilsynsskema for de boringer ansøgningen vedrører.
Indberetning af vandmængder
Oppumpede og distribuerede vandmængder skal hvert år indberettes af:
- almene vandværker
- markvandere
- virksomheder med egen indvinding og
- større enkeltindvindere.
Indberet vandmængder elektronisk
Indberetning af status for drikkevandsboringer
Almene vandforsyninger har fra 2013 pligt til årligt at indberette status for sine drikkevandsboringer. "Indberetteren" i hvert af de almene vandværker skal gennemføre indberetningen.
Indberet status for drikkevandsboringer, find vejledning og spørgsmål og svar her
Sløjfning af brønde og boringer
En ubenyttet brønd eller boring kan medføre stor risiko for, at nedsivende forurenende mikroorganismer og stoffer kan forurene grundvandet. Alle brønde og boringer er ”sår” i jordskorpen og kan virke som ”lodrette dræn” ned til grundvandet. Ubenyttede brønde og boringer bør derfor sløjfes.
Sløjfningen skal udføres af en autoriseret brøndborer med et A-bevis. Autoriserede brøndborere med A-bevis kan findes på GEUS (søg efter "A-bevis").
14 dage inden sløjfningen skal du anmelde den til kommunen. Når sløjfningen er udført, skal brøndboreren indberette sløjfningen til GEUS
Vandkvalitet - kogeanbefaling
Kogeanbefaling
Registreres bakterier i drikkevandet og dermed større overskridelser af vandkvaliteten, meddeler kommunen en kogeanbefaling. Det er enkeltindvinderen eller til vandværket, der får kogeanbefalingen. Det er derefter enkeltindvinderen/vandværkets ansvar at videreformidle anbefalingen til de enkelte forbrugere. Det er kommunen, der igen ophæver en kogeanbefaling.
Hent løbeseddel til orientering til forbrugerne
Kogevejledning - anbefalinger for anvendelse af forurenet drikkevand
Kontrol af rentvandsbeholdere og boringers tilstand
Skemaer til kontrol af rentvandsbeholdere:
Inspektionsskemaer til kontrol af rentvandsbeholdere
Tjekskema til sikring af vandindvindingsanlæg mod skybrud og stigende vandstand
Teknisk tilsynsskema til brug for vandforsyningsboringer:
Tidsserier for nitrat mv.
Udviklingen i vandets indhold af sulfat, klorid, nitrat og pesticider mv. bør følges nøje, derfor anbefales det vandværker at lave tidsserier over analyseresultater af disse parametre ud fra analyseresultaterne i den lovpligtige kontrol. Tidsserierne for de enkelte parametre kan laves inde på www.geus.dk
Vejledning til at lave tidsserier
Beredskabsplan for vandforsyning
En beredskabsplan er en køreplan for, hvordan vandforsyningen skal gribe tingene an, når det ikke er muligt at opretholde den normale forsyningssituation. Fx. ved forurening af vandet, langvarigt strømsvigt eller ledningsbrud.
Vi anbefaler, at alle vandværker udarbejder en beredskabsplan for, hvordan de vil håndtere forskellige nødsituationer, som kan påvirke forsyningssituationen.
Danske Vandværker har en skabelon til en beredskabsplan.
Du kan finde inspiration til udarbejdelsen af beredskabsplaner - Miljøstyrelsens vejledning - Planlægning af beredskab for vandforsyning
Brandhaner
Aalborg Kommune har ansvaret for at sikre den nødvendige vandforsyning fra brandhaner til brandslukningsformål. Brandhanerne er placeret på de almene vandforsyningers ledningsnet. Det er Aalborg Kommunes ansvar, at brandhanerne vedligeholdes og serviceres. Det er livsvigtigt, at de brandhaner, som indgår i brandslukningsberedskabet, virker, når der er behov for dem.
Udviklingen har medført, at en række brandhaner er blevet overflødige. Overflødige brandhaner bør fjernes. Derfor har Aalborg Kommune iværksat et projekt med henblik på at fjerne de overflødige brandhaner. Det sker i dialog med de almene vandforsyninger. Det er en fordel for både vandforsyninger og Aalborg Kommune, hvis vandforsyningerne fjerner overflødige brandhaner ved renovering af ledningsnettet. Vandforsyningerne må dog kun fjerne brandhaner efter aftale med kommunen.
Aalborg Kommune har indgået en aftale med Nordjyllands Beredskab, der i praksis udfører kommunens opgaver vedrørende brandhaner. Henvendelse vedrørende sløjfning af brandhaner kan ske til Nordjyllands Beredskab på mail@nobr.dk
Takster og regulativer
Reguleringen mellem vandværket og dets forbrugerne sker via vandværkets regulativ. Kommunen skal godkende vandværkets regulativ og vandværkets takster.
Vejledning til takster og regulativer
Pejlinger af grundvandsspejlets beliggenhed og udvikling
Aalborg Kommune har siden 1942 fulgt grundvandsspejlets beliggenhed ved at pejle i ca. 185 boringer. At pejle betyder at måle, hvor dybt overfladen af grundvandet - grundvandsspejlet - ligger under terrænets overflade. Aalborg Kommune har pejletidsserier på op til 74 år.
Adgang til pejledataene: Alle pejledata indberettes til Jupiter-databasen og kan findes på www.GEUS.dk
Hvis du ønsker at undersøge, om der er en pejleboring i nærheden af en specifik adresse, kan du zoome ind eller søge på kortet og finde DGU nr. på de nærmeste pejleboringer.
Kort over pejleboringer i Aalborg Kommune
Herefter kan du søge boringerne frem i Jupiter og finde de konkrete pejledata for boringen www.GEUS.dk
Yderligere information om pejlingerne finder du her:
Informationsark om Aalborg Kommunes pejleprogram