Center for Grøn Omstilling
Aalborg Bæredygtighedsfestival
Aalborg Bæredygtighedsfestivalen sætter fokus på de bæredygtige tiltag, der foregår rundt omkring i Aalborg Kommune inden for miljø og social ansvarlighed med alt fra cykelture, sundhed og økologi til bæredygtigt byggeri, urban farming, vindenergi og meget mere.
Formålet med Bæredygtighedsfestivalen er at skabe opmærksomhed om de mange initiativer, der findes inden for bæredygtighed samt inspirere til en bæredygtig adfærd.
Aalborg Commitments
Aalborg Kommunes internationale bæredygtighedsarbejde, bedre kendt som Aalborg Commitments, er forankret på en ny europæisk hjemmeside under navnet. Siden har til formål, at guide europæiske byer i arbejdet med bæredygtighed, både ved at fremhæve de vigtigste redskaber der kan bruges, og ved at skabe en platform, hvor byerne kan dele viden og erfaringer.
Projektet er med til at tydeliggøre og forstærke Aalborgs brand som europæisk fyrtårn inden for bæredygtighed.
Netværk for Grøn Detail
Netværk for Grøn Detail er et netværk for detailbutikker i Aalborg Kommune, der ønsker at påbegynde eller videreudvikle deres arbejde med bæredygtighed. Netværk for Grøn Detail arbejder aktivt for at styrke detailbutikkernes miljøprofil. I netværket er der rig mulighed for at dele viden og inspirere hinanden inden for bæredygtige løsninger, på tværs af brancher.
Økologi
Økologi har høj prioritet i Aalborg Kommune. I Bæredygtighedsstrategien fremgår et mål om 60% økologi i de kommunale køkkener, kantiner og institutioner drevet af Aalborg Kommune ved udgangen af 2020.
Økologiprocenten
Økologiprocenten beregnes hvert år forvaltningsvis og ved udgangen af 2017 var den samlede økologiprocent for hele Aalborg Kommune på 45%. Madservice Aalborg, som indkøber ca. 48% af alle fødevarer i Aalborg Kommune, kom ud af 2017 med en økologiprocent på 46,4 %
Fremme økologien
I Aalborg Kommune ønsker vi at fremme økologien bredt. Både når det kommer til jordbrug, køkkendrift, kommunale indkøb mv., og på den måde medvirke til at opfylde flere af Bæredygtighedsstrategiens indsatser samt reducere madspild mv. for at reducere ressourceforbruget og samtidig skabe økonomisk rum for mere økologi.
Økologiske spisemærker
Mange af Aalborg Kommunes institutioner følger deres flotte indsats op med et økologiske spisemærke, som er et statskontrolleret mærke, der viser, hvor stor del af de indkøbte føde -og drikkevarer, der er økologiske. Mærket findes i bronze (30 – 60%), Sølv (60 – 90%) og Guld (90 – 100%).
Der er 59 økologiske spisemærker i kommunen i 2017:
- 41 institutioner (1 guld, 35 sølv og 5 bronze)
- 2 skoler (Bronze)
- 4 af Madservices køkkener (4 bronze)
- 11 af kommunens kantiner (2 sølv og 9 bronze)
- 1 kulturinstitution (bronze)
Aalborg Kommune har fået 6 mærker yderligere i 2017.
Aalborg Kommune og bæredygtighed
I Aalborg Kommune arbejder vi med mange andre tiltag til fremme af bæredygtighed i kommunen. Et udpluk kan ses i videoen nedenunder.