Find en af kommunens andre hjemmesider

Gå ind på den valgte hjemmeside

Lyras - fra idé til færdigt produkt

Vi har mødt iværksætter Rasmus Mortensen, som står bag en unik metode til at spare energi og slå fx. mælkebakterier ihjel gennem kold pasteurisering.

Spar energi og slå bakterier ihjel med kold pasteurisering

Pasteurisering af fødevarer har igennem snart 150 år foregået ved hjælp af varme, der dræber bakterierne i det givne produkt. Men hvad hvis man i stedet for at bruge energi på at opvarme eksempelvis mælk i stedet bruger UV-lys til at slå bakterierne ihjel på en mere bæredygtig måde?

Det er essensen bag den idé, som Rasmus Mortensen og hans virksomhed Lyras arbejder på at gøre til en realitet med et produkt, der kan give en energibesparelse på mere end 90% i forhold til de nuværende pasteuriseringsmetoder.

Bagom idéen

Ideen til at skabe et koldpasteuriseringsanlæg baseret på UV-lys opstod under Rasmus’ studietid på Aalborg Universitet, da han skrev speciale i miljøteknologi. Resultaterne under specialet blev efterhånden så gode, at han turde tro på, at det kunne fungere i storskala. Sidste år tog han det store skridt, gik all-in og stiftede Lyras.

”Det var et sjovt spring, som jeg skulle tage tilløb til. Jeg vidste, jeg ville gøre det, men jeg tænkte også på, om det nu ville virke og om risikoen var for stor. Men jeg kom frem til, at det værste der kan ske er, at jeg om et par år står uden penge og er 32 år gammel. Det kan jeg godt leve med, for man kan altid finde på noget andet at lave”, siger Rasmus Mortensen.

God opbakning fra netværk og professionelle

For de fleste er det noget uoverskueligt at skulle stifte virksomhed, og det var også tilfældet for Rasmus. Meget tid blev brugt på at søge internettet tyndt for at finde viden om, hvad det egentlig kræves for at starte op for sig selv.

”Det var meget diffust i starten, og jeg anede ikke, hvad jeg gjorde. Hvad er en forretningsplan, og hvordan lægger man et budget? Det er frustrerende i starten, og det er mange administrative ting også stadig, men man skal jo starte et sted ligesom med al anden læring”, siger Rasmus Mortensen.

Rasmus Mortensen har været heldig med, at han har fået meget støtte af både venner og professionelle omkring ham. Tidligt i forløbet fandt han også vej ind til BusinessAalborg. Her fik hans virksomhed et klippekort, som blandt andet er blevet brugt til at søge hjælp hos acces2Innovation og rådgivning ved et advokatfirma for at få hjælp med udarbejdelse af kontrakt og at få styr på de juridiske spørgsmål.

Se hvordan BusinessAalborg kan hjælpe dig godt på vej

Løvens Grønne Hule har åbnet op for nye muligheder

Lyras har være tilknyttet erhvervskonsulent John Büchler hos BusinessAalborg. John har løbende givet sparring til Lyras og hjulpet med spørgsmål undervejs.

Desuden har han også været med til at skabe nye netværkskontakter, skabt kontakt til Nordjysk Lånefond i forhold til potentiel finansiering af virksomheden, men vigtigst af alt, så var han også med til at få tilmeldt Lyras Løvens Grønne Hule sidste år ved Bæredygtighedsfestivalen i Aalborg. En konkurrence, som Lyras endte med at vinde, og ud over pengepræmien gav det også en anden god gevinst.

Lyras Artikel 2

”Løvens Grønne Hule” har været med til, at give Lyras rigtig god markedsføring, hvilket blandt andet har betydet et bedre netværk. Hvis ikke jeg havde været med i Løvens Grønne Hule, så havde jeg nok haft en helt anden virksomhedsstruktur end den vi har i dag.

To af de personer, der er med i firmaet i dag, så mig pitche under Løvens Grønne Hule og kom til mig for at hjælpe og bidrage med vigtige kompetencer. Det har betydet rigtig meget for mig og virksomheden at være med i Hulen”, siger Rasmus Mortensen.

Næste skridt: Færdigt produkt og investorer

Siden Rasmus Mortensen startede Lyras sidste år, er det gået stærkt. De er nu fire fuldtidsansatte i virksomheden, to deltidsansatte og en række praktikanter. De arbejder ud fra inkubatoren på Aalborg Universitet, og de ser allerede nu gode resultater med deres prototype, der er produceret i tæt samarbejde med en række dygtige partnere og fremtiden ser lys ud for Lyras.

”Vores næste store mål er at få vores fuldskalamodel til at være fuldt funktionsdygtig, så vi kan sælge den på markedet. Men vi skal også have penge og investorer ind snart, for uden kapital kan vi ikke få produktet ud over rampen”, slutter Rasmus Mortensen.

Del indhold