Den midlertidige indefrysningsordning for grundskyld gøres frivillig, så du som boligejer kan fra- og tilvælge indefrysning.
Du kan fra og tilmelde dig ordningen ved at logge på Borger.dk med dit NemID.
Besøg borger.dk's side om fra- og tilmelding af indefrosset grundskyld
Hvis du ikke har NemID, kan du ringe til os og rekvirere en fra- og tilmeldingsblanket, som sendes med posten.
Hvis du framelder dig ordningen, skal du betale det samlede indefrosne beløb. Det er alene din personlige andel af indefrysningen på ejendommen, der frameldes. Det vil sige, at eventuelle andre ejere selv skal afmelde sig ordningen, hvis de ønsker det.
Du kan ikke fortryde dit valg om framelding. Alle girokort der modtages i forbindelse med framelding af indefrysningslånet skal indbetales, da de omfattes af rykkerprocedure og evt. gældsinddrivelse. Du kan tilmelde dig indefrysningsordningen igen. Hvis du gør det, vil du kunne få indefrosset fra og med næste grundskyldsrate efter tilmeldingen.
Ved framelding forfalder lånet til betaling 10 dage efter frameldingsdatoen og sidste rettidig betalingsdag 20 dage efter forfaldsdagen.
Indbetalingskort sendes til din digitale postkasse. Hvis du er fritaget for digital post, vil du modtage indbetalingskortet med posten.
Hvis du ikke fravælger ordningen, fortsætter den som hidtil.
Grundet lovændring vedrørende beregningsmetoden for dækningsafgift, blev dækningsafgiften i første omgang ikke opkrævet på ejendomsskattebilletten for 2022, udsendt i december 2021.
Efter lovændringen blev vedtaget, har kommunen udsendt en revideret 2. rate samt en 3. rate som dækker 1. rates dækningsafgift.
Ejendomsskat er en paraplyskat, som i Aalborg Kommune indeholder grundskyld, rottebekæmpelsesgebyr, dækningsafgift og digelag.
Ejendomsskat opkræves to gange årligt.
Grundskyld er en kommunal skat beregnet på baggrund af grundværdien og en promillesats, som byrådet fastsætter årligt.
Grundskyld opkræves af kommunen på ejendomsskattebilletten.
Dækningsafgift er en afgift på alt erhverv i kommunen og beregnes efter gældende lovgivning på området.
Dækningsafgift opkræves af kommunen på ejendomsskattebilletten.
Rottebekæmpelsesgebyr er pålagt samtlige faste ejendomme i kommunen i henhold til gældende lovgivning. Gebyret er beregnet i forhold til ejendomsværdien og er ikke momspligtig.
Rottebekæmpelsesgebyr opkræves af kommunen på ejendomsskattebilletten. Henvendelser vedr. rottebekæmpelse rettes til Klima og Miljø på tlf. 99312050.
Læs mere om bekæmpelse af skadedyr
Ejendomsværdiskatten trækkes over årsopgørelsen af SKAT og beregnes på baggrund af ejendomsværdien (kaldet ejendomsvurderingen) af Vurderingsstyrelsen. Henvendelser vedr. ejendomsværdiskat eller ejendomsvurderingen skal rettes til SKAT på tlf. 7221 1818 eller Vurderingsstyrelsen på tlf. 7222 1616.
Som udgangspunkt kan du ikke blive fritaget for betaling af grundskyld med mindre, du opfylder de stillede krav i Ejendomsskattelovens § 7 og 8. Ansøgning om fritagelse skal ske skriftligt til Ejendomsskattekontoret.
Som udgangspunkt kan du ikke blive fritaget for betaling af dækningsafgift med mindre, du opfylder de stillede krav i Ejendomsskattelovens § 23 og 23a. Ansøgning om fritagelse skal ske skriftligt til Ejendomsskattekontoret.
Som udgangspunkt kan du ikke få indefrosset din ejendomsskat, med mindre du opfylder de stillede krav i Bekendtgørelse af lov om lån til betaling af ejendomsskatter. Spørgsmål vedrørende dette kan rettes til Ydelsescentret på tlf.: 9931 3744.
Den årlige ejendomsskattebillet er opdelt i to rater. 1. rate betales den 1. feb. og 2. rate betales den 1. aug. I særlige tilfælde kan det forekomme, at der udsendes en 3. rate. I disse tilfælde vil der på ejendomsskattebilletten medfølge en forklaring på, hvorfor denne er udsendt.
Der udsendes altid kun ét indbetalingskort pr. ejendom. Hvis der er to ejere eller flere ejere påført ejendommen, vil der kun blive tilsendt indbetalingskort til den ene ejer. Øvrige ejere vil modtage kopi af opkrævningen uden indbetalingskort.
Ejendomsskattebilletten og indbetalingskort sendes i to separate beskeder til din digitale postkasse.
Hvis din betaling er tilmeldt til betalingsservice medsendes ingen indbetalingskort. Betaling vil i disse tilfælde foregå via betalingsservice og fremgå af din betalingsoversigt.
Henvendelser vedr. for meget betalt ejendomsskat skal ske til Aalborg Kommunes opkrævningskontor på tlf.: 9931 1800.
Har du modtaget en rykkerskrivelse vedrørende ejendomsskat, skal du benytte den oplyste betalingslinje i brevet til at betale det fulde beløb.
Indsigelser til rykkerskrivelser vedrørende ejendomsskat skal ske til Aalborg Kommunes opkrævningskontor på tlf.: 9931 1800.
En del boligejere får i 2018-2024 en del af grundskylden (ejendomsskatten) indefrosset (indefrysningslån). Det betyder, at en del af grundskylden ikke skal betales nu - men først ved opsigelse af det indefrosne grundskyldslån eller ved salg af ejendommen.
Beløbet er trukket fra opkrævningen på ejendomsskattebilletten.
Det beløb, der er indefrosset, svarer til den årlige stigning i grundskyld.
Det beløb, der bliver indefrosset, bliver tilskrevet et lån, som fordeles på alle ejere af ejendommen. Hvert år i januar modtager alle ejere en opgørelse, som viser det indefrosne beløb.
Indefrysningslånet på grundskylden skal altid betales i forbindelse med ejerskifte. Opkrævningen udsendes automatisk. Ved handel mellem ægtefæller overdrages lånet og skal ikke betales.
Årsopgørelsen og den nyeste ejendomsskattebillet kan tilsammen bruges til den refusionsopgørelse, der udarbejdes af rådgiver ved ejerskifte.
Opfylder en ejendom ikke Ejendomsværdiskatteloven §4 stk. 1-10, evt. hvis ejendommen er nedrevet, vil man opleve at den indefrosne grundskyld forfalder til betaling. Det vil fremgå af opgørelsen, man modtager, hvorvidt den indefrosne ejendomsskat er opsagt som følge af dette.
Kommunerne er via ny lovgivning blevet pålagt at indefryse årlige stigninger i grundskylden på over 200 kr. pr. ejer.
Ejendomsskatter betales over to rater: Første rate har forfald 1. februar, og den anden rate har forfald 1. august.
Spørgsmål vedrørende rykkerbreve, restancer, renter med mere skal ske til opkrævningskontoret på telefon 9931 1800.
Sælger skal afmelde Betalingsservice. Køber må kun bruge indbetalingskort udskrevet i eget navn og ikke i evt. tidligere ejers navn.
Refusion af indbetalt ejendomsskat er et internt mellemværende imellem køber og sælger - det er normal procedure, at den berigtigende part, det være sig ejendomsmægler, advokat eller lignende, udarbejder en refusionsopgørelse imellem køber og sælger, hvor ejendomsskatten indgår som en del af.
Alle krav vedrørende ejendomsskat, herunder renter og gebyr, hæfter med fortrinsret på ejendommen. Fortrinsretten kan gøres gældende over for den til enhver tid tinglyste ejer af en fast ejendom.
Alle spørgsmål vedrørende vurdering (ejendomsværdi, grundværdi) og ejendomsværdiskat skal ske til SKAT på telefon 7222 1818.