Enfamiliehus og sommerhus
Du skal i de fleste tilfælde ansøge kommunen om byggetilladelse.
Info inden du skal ansøge
Inden du starter en ansøgning, er det en god ide at finde ud af, hvad der gælder på din ejendom:
- Hvis der findes en gældende lokalplan eller byplanvedtægt for din ejendom, er det i denne, du kan læse, hvilke bindinger og muligheder du har for udnyttelsen af din ejendom.
- Hvis der ikke findes en gældende lokalplan eller byplanvedtægt for din ejendom, skal du kigge i kommuneplanen og i bygningsreglementet for at finde ud af, hvad du som udgangspunkt kan udnytte din ejendom til.
- Du skal altid være opmærksom på, om der er særlige tinglyste servitutter/deklarationer, der gælder for din ejendom.
Lokalplan
En lokalplan er en detaljeret plan med bindende bestemmelser for et bestemt område i kommunen. Lokalplaner kan blandt andet indeholde regler for byggeriets udseende, placering og omfang af byggeriet, veje, friarealer m.m.
Se lokalplaner i Aalborg Kommune
Byplanvedtægt
En plantype, som blev udarbejdet i kommunerne indtil slutningen af 1970’erne. En byplanvedtægt indeholder, ligesom en lokalplan, bestemmelser om et områdets anvendelse, bebyggelse m.v. I dag udarbejdes der kun lokalplaner.
Gældende byplanvedtægter kan ses på Aalborg Kommunes lokalplansite
Kommuneplanramme
Kommuneplanrammer styrer den overordnede arealanvendelse og danner rammen for indholdet i nye lokalplaner.
Se kommuneplanrammerne i Aalborg Kommune
Tinglyste forhold
En tinglysning er en registrering af de bindinger, der knytter sig til en bestemt ejendom.
Der kan være bindinger såsom servitutter/deklarationer, der er pålagt din ejendom på tinglysningen.
Bygningsreglementet
Det fremgår af bygningsreglementet, hvilke regler der gælder for byggeri generelt. Hvis der i en lokalplan eller byplanvedtægt er bestemmelser, der ligger ud over de generelle bestemmelser i bygningsreglementet, er det disse, der gælder for din ejendom.
Digitalt byggesagsarkiv
Inden du skal ansøge om en byggetilladelse, eller inden du vil ombygge, er det en god ide at orientere dig om, hvilke byggesager der har været på din ejendom.
Aalborg Kommunes digitale byggesagsarkiv
MinKloak.dk
Find oplysninger om kloakforhold og din ejendom
Ansøgningportalen
Portalen for bygge- og miljøansøgninger
Nybygning
Alt nybyggeri kræver byggetilladelse. Du skal altid afvente tilladelse, inden du går i gang med dit byggeprojekt.
Et anneks er en del af din bolig og skal overholde sammen bestemmelser, som gælder for boligen.
En udestue kræver byggetilladelse og skal placeres mindst 2,5 meter fra skel.
Der kan også være en lokalplan, byplanvedtægt eller en tinglyst deklaration, der har bestemmelser om placering af bebyggelse, byggelinje mod vej, bygningernes ydre fremtræden samt materialevalg og lignende.
Ansøgning om dispensationer fra lokalplan, byplanvedtægt, eller tinglyste deklaration skal sendes til Aalborg kommune via Byg og Miljø.
Start ansøgning om byggetilladelse
Byggeskadeforsikring
Har du et byggefirma til at stå for opførelsen af dit hus, er det firmaet, der er ansvarlig for at tegne forsikringen og indsende dokumentation for, at den er tegnet. Hvis du er selvbygger kan du fravælge byggeskadeforsikringen, men så skal du indsende en underskrevet erklæring om fravalg af byggeskadeforsikring.
Tilbygning
Alle tilbygninger, hvor beboelsesarealet udvides, kræver byggetilladelse. Det er vigtigt, at du ikke går i gang med at bygge, før du har fået en byggetilladelse.
Et anneks er en del af din bolig og skal overholde sammen bestemmelser, som gælder for boligen.
En udestue kræver byggetilladelse og skal skal placeres mindst 2,5 meter fra skel.
Der kan også være en lokalplan, byplanvedtægt eller en tinglyst deklaration, der har bestemmelser om placering af bebyggelse, byggelinje mod vej, bygningernes ydre fremtræden samt materialevalg og lignende.
Dispensationer fra lokalplan, byplanvedtægt, eller tinglyste deklaration skal sendes til Aalborg kommune via Byg og Miljø.
Byggearbejde, der kræver tilladelse, dispensationer m.v., må ikke påbegyndes før denne er givet.
Start ansøgning om byggetilladelse
Ombygning og ændring
Du skal søge om byggetilladelse, hvis du ændrer væsentligt ved bygningens ydre - for eksempel etablering af altaner, kviste, udestue eller hævede opholdsarealer.
Hævede opholdsarealer er terrasse, der er hævet mere end 30 cm over naturligt terræn. Disse skal placeres mindst 2,5 m fra skel og ved sommerhus mindst 5 m fra skel.
Det kræver byggetilladelse at ændre garage/udhus og lignende til bolig, da dette anses som en tilbygning til boligen.
Start ansøgning om byggetilladelse
Det kræver ikke byggetilladelse, hvis du foretager ændringer inden for bygningens eksisterende ydervægge. Det kan for eksempel være ombygning af badeværelse, køkken, flytning af skillevægge, facadeændringer eller andre ombygninger, der ikke udvider det beboede areal.
Det kræver ikke byggetilladelse at indrette egen bolig til liberalt erhverv.
Information om liberalt erhverv i egen bolig
Nedrivning
Nedrivning af bygninger kræver en nedrivningstilladelse. Du må først påbegynde nedrivningen, når du har modtaget en nedrivningstilladelse fra kommunen.
Sammen med ansøgning om nedrivningen, skal du også anmelde bygge- og anlægsaffaldet. Nederst i ansøgningen af nedrivning af bygninger finder du en fane, der hedder "Orientering om bygge- og anlægsaffald samt PCB". Under denne fane kan du anmelde byggeaffaldet.
Du skal være opmærksom på, at der gælder nogle særlige forhold i forbindelse med nedrivning af bevaringsværdige bygninger.
Læs mere om bevaringsværdige bygninger.
Byggeri der ikke kræver tilladelse
- Indvendige ombygninger, hvor der ikke sker væsentlige anvendelsesændringer.
- Opsætning af brændeovne, pejse og lignende ildsteder - husk dog at skorstensfejeren skal underrettes, og at ildstedet først må ibrugtages efter skorstensfejeren har synet.
- Udskiftning af døre, vinduer, tagbeklædning og udvendig facadebeklædning. Du skal være opmærksom på, at nogle lokalplaner har særlige krav til valg af materiale og krav om ansøgning til kommunen inden udskiftning.
- Terrænregulering. Der kan være bestemmelser i en lokalplan omkring terrænregulering, men det kræver ikke byggetilladelse. Terrænregulering må ikke være til gene for omkringliggende grunde.
- Hegnsmure ved skel mod nabo, vej eller sti, der ikke overstiger 1,8 m, kræver ikke byggetilladelse. Her henvises til hegnsloven.
Se begrænsninger i bygningsreglementets anvendelsesområde
Husk at byggeriet altid skal overholde bygningsreglementets bestemmelser, lokalplan, tinglyste servitutter med mere.
Du skal huske, at det er dit ansvar som ejer, at BBR indeholder de rigtige oplysninger.
Ret BBR på www.bbr.dk
Dispensationer
Uanset om dit byggeri kræver tilladelse eller ej, skal du til enhver tid overholde byggeloven, bygningsreglementet og lokale bestemmelser i lokalplaner og servitutter, der gælder for din ejendom.
Du kan søge om dispensation ved at sende en begrundet ansøgning, men du skal være opmærksom på, at du ikke har krav på at få en dispensation.
Du må ikke gå i gang med at bygge, før du har modtaget dispensation fra kommunen. Når du ansøger om dispensation, skal kommunen af og til gennemføre en høring af dine naboer, før du kan få svar på din ansøgning. Derfor skal du være opmærksom på, at der kan gå længere tid, inden du får din afgørelse.
Start ansøgning om dispensation fra planloven
Overkørsel og asfaltrampe ved kantsten
Du skal ansøge kommunen om overkørselstilladelse samt etablering af asfaltrampe ved kantsten.
Start ansøgning om overkørselstilladelse eller etablering af asfaltrampe ved kantsten
Digitalt byggesagsarkiv
Se alle afsluttede byggesager i Aalborg Kommunes digitale byggesagsarkiv.
NB: Nogle sager i byggesagsarkivet er ikke tilgængelige for offentligheden. Dette skyldes, at de enten indeholder følsomme personoplysninger eller fortrolige oplysninger.
Guide til dit byggeprojekt - byggesagsvejledning for enfamiliehuse og sommerhuse
Vejledning til ansøgning om byggetilladelse