På www.danmarksadresser.dk kan du søge på en adresse og få vist enhedsadresser (lejligheder). F.eks. Olsenvej 4, 2. tv.
Findes adressen her, er den som udgangspunkt valid og godkendt af kommunen.
Hvis du ikke kan tilmelde dig en adresse, så er adressen som udgangspunkt ikke en officiel adresse og dermed ikke tilgængelig i de offentlige systemer. Årsagen til dette kan for eksempel være:
Er du lejer, skal du kontakte din udlejer. Er du ejer skal du kontakte byggemyndigheden i kommunen.
Ja. Kommunen er forpligtiget til at ændre din adresse i henhold til adressebekendtgørelsen, hvis der er behov for det.
Nej. En adresse er gratis.
Aalborg Kommune efterlever den FN-resolution, som er vedtaget i 2002, om at vi ikke navngiver gader og veje på nulevende eller nyligt afdøde personer.
Kommunen tildeler adresser til alle ejendomme, der er bebygget eller planlagt til bebyggelse. Endvidere kan der tildeles adresser til tekniske anlæg, legepladser, parker, parkeringsanlæg, hvortil der er offentlig adgang.
Formålet med tydelig skiltning er, at enhver hurtigt kan orientere sig og finde vej til adressen. Korrekt og entydig skiltning kan derfor være afgørende for hurtig hjælp i akutte situationer.
Det er grundejers forpligtigelse, at der opsættes husnummerskilt. Er der fastsat mere end ét husnummer til en ejendom, skal der placeres et skilt ved hver indgangsdør.
Den part, der er forpligtet til at opsætte husnummerskilt, er også forpligtet til at betale for det.
Hvis du bliver opmærksom på, at der mangler skiltning til veje eller henvisningsskilte, hvor kommunen er ansvarlig for opsætning dvs. på kommunale veje, kan du indberette det via TIP løsningen.