Borgerstyret Personlig Assistance
Servicelovens § 96 tilbyder Borgerstyret Personlig Assistance (BPA).
BPA er et tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til pleje, overvågning og ledsagelse. Dette tilskud er til borgere med betydelig og varig nedsat fysisk- eller psykisk funktionsevne. Det vil sige borgere, der har et behov for denne særlige støtte.
Hvem kan få borgerstyret personlig assistance?
Du skal normalt have en betydelig og varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, der medfører et omfattende behov for hjælp for at få en BPA-ordning, eller have et hjælpebehov, som ikke kan dækkes af personlig og praktisk hjælp.
For at bruge BPA-ordningen skal du være i stand til at fungere som arbejdsgiver. Hvis du overfører tilskuddet til en nærtstående, en virksomhed eller forening skal du dog alene være i stand til at fungere som daglig leder/arbejdsleder for hjælperne.
Du skal være over 18 år, men der er ikke fastsat en øvre aldersgrænse, så du kan fortsætte med denne form for hjælp efter du er fyldt 67 år.
I Aalborg kommune bevilges BPA således:
Kontant tilskud til ansættelse af hjælpere i hjemmet.
Du kan få kontant tilskud, hvis du har behov for støtte til praktisk hjælp og/eller personlig pleje i hjemmet samt aflastning i mere end 20 timer om ugen. Det sker efter servicelovens 95, stk. 1, 2 eller 3. Hjælpen omfatter derfor den hjælp, som du kan modtage efter serviceloven 83 og 84.
Der er i særlige tilfælde mulighed for at få kontant tilskud bevilget selvom der er udmålt færre end 20 timers hjælp. Typisk er det hvis kommunen ikke kan stille den nødvendige praktiske eller personlige hjælp til rådighed.
Borgerstyret personlig assistance (BPA)
Du kan få BPA, hvis du har betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, og har et behov, som gør det det nødvendigt at yde en ganske særlig støtte og fleksibilitet i levering af hjælpen, som er nødvendig for at leve så normalt som muligt. Her er der typisk tale om borgere, som har et behov for pleje, praktisk bistand, overvågning eller ledsagelse, der ikke kan dækkes ved almindelig er personlig og praktisk hjælp m.v.
Der er udarbejdet en håndbog samt andet materiale, hvor du kan læse mere om retningslinjerne for ordningen.
Læs Brugerhåndbogen for BPA-ordninger efter Servicelovens 96
Hvordan søger jeg om BPA?
Du kan ansøge om borgerstyret personlig assistance (BPA) hos kommunen, som afgør, om du kan få BPA.
Hvis du skal ansøge som partsrepræsentant, skal du kontakte kommunen.
Hvordan udbetales tilskuddet?
Pengene udbetales månedsvis.
En del af omkostningerne, fx til forsikringer, løn under sygdom mv. dækkes dog efter regning. Hvis du vælger at overføre bevillingen til en forening, en virksomhed eller en nærtstående, som herefter er arbejdsgiver i ansættelsesretlig forstand, sker udbetalingen hertil.
Hvornår skal jeg aflægge regnskab?
En gang årligt skal den, der har arbejdsgiveransvaret, lave et regnskab, som sammenholdes med budgettet.
Desuden skal der årligt udarbejdes et regnskab for udmålte og forbrugte timer.
Hvis du selv er arbejdsgiver for dine hjælpere, og kommunen varetager lønadministrationen, skal kommunen udarbejde regnskabet.
Penge til uforbrugte timer skal du som udgangspunkt betale tilbage til kommunen. Dog er der mulighed for at overføre til fx ferie, kurser, familiesammenkomster, sportsaktiviteter eller lignende i det efterfølgende år, hvis du indgår aftale med kommunen om det.