Bruger- og pårørenderåd
I dialog med ledelsen drøfter rådene retningslinjerne for dagligdagen på plejehjemmet, herunder pleje- og omsorgsindsatsen og behov for generel kompetenceudvikling.
Information om bruger- pårørenderåd
Introduktion
Aalborg Kommune er et godt sted at blive gammel. Sådan har det været længe, og sådan skal det blive ved med at være.
Vi gør vores yderste for at give den bedste service til de af vore borgere, der har behov for hjælp - også på plejehjem.
Senior og Omsorgs grundlæggende mission er at fremme borgerens mulighed for at leve en selvstændig tilværelse.
Vi anerkender og fremmer, at den enkelte borger har mulighed for at tage ansvar for eget liv og egen livskvalitet. Det kræver en stor indsats og et fælles ståsted at sikre dette. Vores tre værdier:
Nærvær · Ansvarlighed · Respekt
udgør dette ståsted. Værdierne skal hjælpe os med at træffe de rigtige beslutninger i mødet med borgerne.
Fokus på dialog
Dialog er vejen til bedre service. Derfor har vi i Aalborg Kommune valgt at bevare bruger– og pårørenderådene på vores plejehjem. Derved bevarer vi et vigtigt forum for dialog, så vi til stadighed kan give vores borgere den bedst mulige service.
I dialogen mellem brugere/pårørende og plejehjemmets medarbejdere er bruger- og pårørenderådet et vigtigt element, hvor beboernes interesser varetages. I dialog med ledelsen drøftes retningslinjer for plejehjemmets dagligdag, herunder pleje- og omsorgsindsats og behov for generel kompetenceudvikling.
Bruger- og pårørenderådets opgaver
Bruger- og pårørenderådet drøfter mange spørgsmål med udgangspunkt i plejehjemmets dagligdag. Det kan eksempelvis være:
- At påse og medvirke til, at den vedtagne kvalitetsstandard overholdes.
- At drøfte tilsynsrapporter (embedslæge og kommune). Rådene har udtaleret til referat.
- At bidrage med ris og ros.
- At medvirke til at styrke samarbejdet mellem beboere/brugere, pårørende og medarbejdere.
Lyder det som noget for dig?
Kontakt plejehjemslederen og hør, hvordan du kan deltage. Læs vedtægterne for bruger- pårørenderådene nedenfor på siden.
Vedtægter for bruger- og pårørenderåd
Bruger‐ og pårørenderådets opgaver
Det er ønskeligt, at rådene er synlige overfor beboere og pårørende.
Synligheden kan bl.a. bestå i, at rådets medlemmer deltager i alle møder, hvor beboere og pårørende er samlet for orientering, drøftelse af aktivitetsniveau eller ved plejehjemmets fester og arrangementer i øvrigt.
Synligheden kan også bestå i, at pårørende yder en frivillig indsat ved aktiviteter.
- Rådene repræsenterer boernes (brugernes) interesser.
- Rådene er i dialog med ledelsen om fastlæggelse af retningslinjer for plejehjemmets dagligdag, herunder pleje‐ og omsorgsindsats og pege på behov for generel kompetenceudvikling.
- Rådene skal påse og medvirke til, at den vedtagne kvalitetsstandard overholdes.
- Tilsynsrapporter (embedslæge og kommune) drøftes i rådene. Rådene har udtaleret til referat.
- Rådene bidrager med ris og ros.
- Rådene medvirker til at styrke samarbejdet mellem beboere/brugere, pårørende og medarbejdere.
- Rådene sparrer og samarbejder med lokalrådet. Rådene kan suppleres med deltager fra lokalrådet.
Ved plejehjemsboliger opført under lov om almene boliger m.v. skal endvidere oprettes afdelingsbestyrelser, der tager stilling til alle spørgsmål om bebyggelsen (reparationer/forbedringer, budgetter m.v.).
Sammensætning
Rådet består af:
- Et antal beboere/brugere og pårørende. Pårørende kan være ægtefælle, samlever, børn eller en anden nærtstående person. Et hensigtsmæssigt antal er fem. Denne gruppe overstiger antallet af øvrige deltagere.
- Den daglige leder (plejehjemsleder) samt en personalerepræsentant.
- Rådet kan supplere sig med en repræsentant fra lokalrådet enten som fast medlem eller ad hoc.
Antallet af medlemmer i bruger- og pårørenderådet må ikke overstige ni personer, ligesom antallet af beboere/bruger og pårørende skal overstige antallet af øvrige deltagere.
Bruger‐ og pårørenderepræsentanter har stemmeret. Øvrige medlemmer har taleret. Der ydes ikke honorar til rådets beboere/brugere og pårørende.
Valg
Plejehjemsleder indkalder skriftligt beboere/brugere og pårørende til fællesmøde hvert år i fjerde kvartal. På mødet vælges repræsentanter til rådet.
Valgperioden er 2 år fra 1. januar til 31. december, således at halvdelen af bruger- og pårørende repræsentanter er på valg i ulige år, mens den anden halvdel er på valg i lige år.
Valgbare er beboere/brugere og pårørende til beboere, der modtager pleje og omsorg m.v. i det pågældende plejehjem.
Kandidater, der har fået flest stemmer, indtræder i rådet. Øvrige kandidater vælges som suppleanter efter antal stemmer.
Ophører en borger/brugerrepræsentant med at modtage pleje og omsorg, indtræder beboerens suppleant. Ophører en beboer/bruger, hvis pårørende er medlem af rådet, permanent med at modtage pleje og omsorg fra det pågældende plejehjem, kan den pårørende efter eget ønske forblive i den resterende valgperiode.
Ved første møde i rådet varetages formandskabet af plejehjemslederen. Ved første møde konstituerer rådet sig med formand og næstformand. Mødet skal afholdes inden udgangen af januar måned. Der konstitueres formand og næstformand hvert år.
Dagsorden for ekstraordinært valgmøde i en valgperiode sættes af rådet.
Plejehjemslederen er ansvarlig for at sikre, at der i referatet fra rådets møder er anført rådets sammensætning for det pågældende plejehjem.
Evt. dispensation for etablering af bruger‐ og pårørenderåd skal søges skriftligt hos ældrechefen. Den kan f.eks. gives, hvis det efter gentagne forsøg ikke er lykkedes at få beboere/brugere til at indtræde i rådet.
Til valgmødet skal dagsordenen indeholde følgende:
- Valg af dirigent
- Orientering om rådets formål, opgaver m.v.
- Rådets beretning
- Godkendelse af lokale vedtægter for kommende år (antal medlemmer, mødefrekvens m.v.)
- Valg af brugere og pårørende til rådet.
- Evt.
Møder
Forud for rådets møder udsendes dagsorden til mødet. Tilrettelæggelse af dagsordenen sker i samarbejde imellem rådets formand og plejehjemslederen.
Rådets møder holdes på tidspunkter, som passer de enkelte medlemmer, f.eks. efter kl. 16.00 eller 17.00. Rådet holder møde mindst 4 gange årligt.
Rådet er beslutningsdygtigt, når mindst halvdelen af beboerne/brugerne eller pårørenderepræsentanterne, herunder formand eller næstformand, er til stede.
Evt. afstemning afgøres ved almindelig stemmeflertal blandt de tilstedeværende. Rådet skal tilstræbe at nå til enighed gennem dialog.
Der udarbejdes referat over rådets møder. Referatet udsendes straks efter mødet og godkendes i rådets følgende møde. Referent er plejehjemsleder eller medarbejderrepræsentant.
Referatet offentliggøres på plejehjemmet, sendes til lokalrådet og offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Kompetence
Rådene skal inddrages ved fastlæggelse af retningslinjer for det daglige liv i og omkring boligen, herunder fastlæggelse af retningslinjer for kostplaner, arbejdsrutiner, aktiviteter m.v. ved retningslinjer for personalets måde at optræde på. Rådene kan dog ikke blande sig i ledelseskompetencen og kan derfor ikke drøfte konkrete medarbejders indsats.
Rådene kan pege på, at der er behov for personale med specielle kompetencer/uddannelser, men deltager ikke i ansættelsessamtaler af leder og medarbejdere, ligesom rådet ikke kan blande sig i ledelseskompetencer, herunder konkrete medarbejderes arbejdsindsats.
Rådene skal høres om de tilsynsrapporter, der udarbejdes i forbindelse med de kommunale og de sundhedsfaglige tilsynsbesøg.
Rådene skal være med til at påse at kvalitetsstandarder overholdes.
Ældreområdets forpligtelser
Der tilbydes årligt et fællesmøde mellem rådene i ældreområdet, hvor lokalrådet inviteres til at deltage.
Dagsorden til mødet kan være et indlæg med fagligt indhold, drøftelser om rådenes arbejde for derigennem at inspirere rådene til det daglige arbejde.
Mødet kan med fordel afsluttes med en mindre festlighed som tak for indsatsen.